Left Fortsett å handle
Din Bestilling

Du har ingen varer i handlekurven din

Mandag til fredag : 09:00 - 18:00 / Tlf: 22 23 33 33
Språk

Rotfylling


Rotfylling hos Tannlege i Oslo

Hvis et hull har stått ubehandlet over lang tid, kan det utvikle seg videre og skade mer av tannen. Det kan også jobbe seg innover mot tannens nerve og skade denne. Dette gir grobunn for bakterier slik at det kan spre seg fra munnhulen og inn i kjevebeinet og lage en betennelse her. Når betennelse har nådd helt nedover i roten, må tannen behandles med en rotfylling.

Informasjon

Fire steg av rotfylling

Steg 1: Diagnostisering av den infiserte massen.

Den myke innsiden av tannen din er fylt med et stoff som kalles masse. Når rotfylling er nødvendig, er det vanligvis fordi denne delen av tannen har blitt infisert. Tannlegen skal da invitere deg til nt time. 

Steg 2: Bli kvitt den infiserte massen.

For å bli kvitt den infiserte pulpa inne i tannen, borer tannlegen en liten åpning i toppen av tannen. Med kirurgiske verktøy renser tannlegen ut rotkanalene, fjerner enhver infeksjon og muligens påfører medisiner for å sikre at ingen infeksjon er igjen som forårsaker problemer.

Kanalene er nå renset og fri for smitte.

Steg 3: En ny rotfylling er plassert.

Tannlegen vil fylle kammeret som var for den infisertet pulpaen med en ny rotfylling. Et lim brukes til å forsegle området, og beskytte den nye rotfyllingen mot bakterier eller spytt.

Noen ganger, under fase to av en rotfyllingsbehandling, må tannlegen utvide rotkanalen for å rense ut infeksjonen. Hvis dette er tilfelle, må tannen restaureres med en stang eller annen forsterkningsmetode.

En midlertidig fylling legges over åpningen på toppen av tannen.

Steg 4: Tannen er gjenopprettet.

Etter noen uker må pasienten komme tilbake til tannlegen for å fjerne den midlertidige fyllingen. Tnnlegen vil plassere en krone over den behandlede tannen, noe som gjør tannen er like sterk som den var før infeksjonen.

Forseglingen den tannlegen bruker for å gjenopprette tannen vil også fungere for å beskytte tannen mot ytterligere infeksjon.

Panoramarøntgen

En panoramarøntgen, også kjent som panoramaradiografi, er et todimensjonalt bilde av hele munnen din. Den fanger opp overkjeven, underkjeven, tenner, tidsmessige kjeveledd (TMJ) og omkringliggende strukturer. Den gir en bred oversikt over tannhelsen din og er nyttig for å evaluere forhold som f.eks. påvirkede tenner, kjevebeinabnormaliteter, cyster, svulster og generell tann- og beinhelse.

Hvor lang tid tar det?

Tiden varierer fra pasient til pasient, og ofte tar behandlingen mellom 60-90 minutter. Under behandlingen kan du slappe av med avslappende bakgrunnsmusikk og koble av fra hverdagens stress.

Gjør det vondt?

Behandlingen er helt smertefull, eneste smerten du vil føle på er når du får bedøvelse. Dette varer kun i 5 sekunder etter dette så vil du ikke føle på en ting. Tannlegen passer alltid på deg underveis og spør om du har det bra. 

Hvorfor tar rotfyllinger 2 besøk?

Det første besøket
Ved første tannlegebesøk vil pasientene gjennomgå en grundig muntlig undersøkelse. De vil også få røntgenbilder, som viser tannlegen den nøyaktige tilstanden til tannen som skal behandles. Pasienten vil da få bedøvelse slik at de ikke vil føle noe under selve rotfyllingsprosessen. Deretter vil tannlegen lage en liten åpning i tannen slik at de kan fjerne alt nervevev som er infisert. De vil deretter rengjøre pulpakammeret grundig slik at de kan legge til et midlertidig tannmateriale på innsiden av tannen.

 Det andre besøket
Det midlertidige materialet plassert inne i den behandlede tannen vil bli fjernet av tannlegen under det andre besøket. Fokuset er nå på å plassere en restaurering på tannen for å beskytte den slik at den igjen kan fungere normalt. Mens den vanligste typen restaurering er en tannkrone, er også tanninnlegg og tanninnlegg et alternativ. Det overordnede målet er å sikre at tannen igjen kan fungere som før og ikke blir infisert igjen.

Hva er gjennomsnittsalderen for en rotfylling?

Å få en rotfylling er ikke direkte bestemt av alder – alle kan få en rotfylling i alle aldre, avhengig av alvorlighetsgraden av tanninfeksjonen. Hvis den ikke behandles, kan infeksjonen utvikle seg til irreversibel pulpitt og til slutt den totale skaden på tannen. Det er mest sannsynlig å kreve rotbehandling mellom 12 og 65 år. Dette skyldes hovedsakelig en kombinasjon av årsaker, inkludert kosthold, dårlig munnhygiene og aldring eller slitte tenner. De vanligste alderen for rotfyllinger er:

Tidlig – slutten av 20-tallet
Fra alderen 20 til 29 er det ofte en økning i behovet for endodontisk behandling. Dette tilskrives for det meste økonomisk vanskeligstilte individer, eller hvis yngre, individer som forsømmer sin munnhelse på grunn av mindre foreldreintervensjon.

Middelalder – midten av 60-tallet
De fleste som registrerer seg for rotfyllingsbehandlinger er mellom 35 og 44 år. Enhver alder eller person som bruker mye sukker og karbohydrater er utsatt for tannråte og tannproblemer. Vi ser også en økt prosentandel av eldre individer som ofte får rotbehandling ettersom tannproblemer har utviklet seg. Tannpleie blir vanskeligere å holde tritt med når en person blir eldre.

En rotfylling blir nødvendig for tannpleie når de når førti. De har gjennomgått tannprosedyrer, noe som gjør det vanskeligere å tygge. I følge mange endodontister er de i alderen 24 og 44 år flertallet av de som søker en rotkanalkonsultasjon. Dermed blir pasienter mellom 24 og 44 klassifisert som Tier 1-pasienter som trenger en rotfylling, og dette er gjennomsnittlig antall rotfyllinger etter alder.

Tannhelse Tips:

  • Børst tennene riktig: Børst tennene grundig to ganger om dagen i minst to minutter hver gang. Bruk en fluorholdig tannkrem for å styrke tannemaljen.
  • Rengjør mellom tennene: Bruk tanntråd eller mellomromsbørster daglig for å fjerne plakk og matrester som børsten ikke når.
  • Besøk tannlegen regelmessig: Gå til tannlegen minst to ganger i året for rutinemessige sjekk-ups og profesjonell tannrensing.
  • Spis en sunn kosthold: Reduser inntaket av sukkerholdige matvarer og drikkevarer som kan føre til tannråte. Spis mer frukt, grønnsaker og kalsiumrik mat for å opprettholde sterke tenner.
  • Unngå tobakksprodukter: Røyking og snusing kan forårsake tannproblemer og tannkjøttsykdom. Prøv å slutte eller redusere bruken av disse produkter for bedre tannhelse.
  • Beskytt tennene under aktiviteter: Bruk en tannbeskytter under idrettsaktiviteter eller når du utfører aktiviteter med risiko for tannskader.
  • Ta vare på tannproteser: Hvis du har proteser, sørg for å rengjøre dem regelmessig og oppbevare dem på en trygg måte for å unngå skade og infeksjon.

Følg disse tipsene for å opprettholde en sunn munnhelse og et strålende smil!

Tannforsikring: Beskytt Dine Tenner og Din Lommebok

Tannforsikring: Beskytt Dine Tenner og Din Lommebok

Sikre dine tenner og økonomi med tannforsikring
Les mer
Tannbehandling Under Narkose: En Bekymringsfri Løsning

Tannbehandling Under Narkose: En Bekymringsfri Løsning

Sikker, smertefri tannbehandling med narkose
Les mer
Overvinn Tannlegeskrekk: Tips for en Fryktfri Opplevelse

Overvinn Tannlegeskrekk: Tips for en Fryktfri Opplevelse

Trygge teknikker for en angstfri tannlegeopplevelse
Les mer

Rotfyllingsbehandling

(✔) Rensing av rotkanaler

(✔) Fylling for å forebygge infeksjon

(✔) Gjenoppretter tannhelse